Navodila za tapeciranje

Foto ozadje standardni in premium razred

Tapetni trakovi so oštevilčeni v vrstnem redu, v katerem jih je treba prilepiti na steno.

Z lepljenjem začnite na levi strani, nato pa se pomaknite proti desni. Tapetni trakovi se morajo tesno prilegati drug drugemu.

Instrumenti
Vedro
Valjček za barvo
Tlačni valj
Svinčnik
Goba
Lopata
Krtača
Uradniški nož
Raven
Priprava
1
Odstranjevanje stare barve ali tapet
Steno je treba očistiti starih tapet ali barve. Priporočamo, da na steni ne puščate starih tapet. Če imate težave pri odstranjevanju starih tapet, jih poskusite nekoliko navlažiti s toplo vodo.
2
Prepričajte se, da je površina gladka in čista
Na steno, očiščeno starega premaza, lahko nanesete kit, da zgladite neravnine. Če je površina porozna, pred tapetanjem nanesite temeljni premaz. Med porozne površine spadajo pobrušene stene, stene s starimi tapetami, iverne plošče itd. Površino morate temeljno premazati tudi, če ima svetle barve, ki se lahko pokažejo skozi tapete.
Lepljenje
1
Preučite ozadje fotografije
Pred lepljenjem tapete na steno se prepričajte, da so vključeni vsi trakovi in da nobeden od njih ni poškodovan ali okvarjen.
2
Naredite oznako za lepljenje prvega traku
Tudi lepljenje prvega traku tapete na steno je zelo pomembno. Najprej je treba označiti steno. Z ravnilom, merilnim trakom in svinčnikom narišite navpično črto na razdalji, ki je enaka širini vaše tapete, od roba stene. Oznaka bo služila kot vodilo pri nameščanju prvega traku na steno. Pazite, da črta ne bo preveč svetla, sicer bo morda vidna izpod tapete.
3
Priprava lepila
V vedro dodajte potrebno količino hladne vode (glej tabelo). Med močnim mešanjem počasi vlijte vrečko z lepilom v vodo. Ko v vodo zlijete vse lepilo, maso mešajte še eno minuto. Nato pustite lepilo stati 10 minut in ponovno močno premešajte. Lepilo je pripravljeno za uporabo.

Količina1

paketKoličina

vode1

,7 lPovršina

(m²)

10 m²

Pozor: če ste kupili lepilo drugega proizvajalca, za pripravo upoštevajte navodila na embalaži.

4
Lepilo nanesite neposredno na steno
Lepilo nanesite postopoma, do širine približno enega traku z majhnim dodatkom. Nov odmerek lepila nanesite šele po končanem lepljenju traku tapete. Uporabite valjček ali čopič. Pomembno je, da z lepilom prekrijete celotno površino stene, sicer lahko na tapetah nastanejo mehurčki.
5
Liste tapet razporedite tako, da se robovi tesno prilegajo drug drugemu, vendar se ne križajo, in jih trdno pritisnite.
Za najboljše rezultate uporabite pritisni valj. Pri lepljenju previdno združite vzorec in pazite, da lepilo ne obarva sprednje strani fototapete.

Opomba: Izogibajte se gubam na ozadju, saj lahko to privede do razpok na platnu.

6
Tapete gladko položite na celotno površino
Trakove nežno zgladite z rokami ali s pritisnim valjčkom od sredine proti robu. Vsi majhni mehurčki in gube bodo izginili takoj, ko se tapeta posuši. Če se na sprednji površini tapete pojavijo madeži lepila, jih previdno odstranite z vlažno krpo ali gobo, ne da bi čakali, da se lepilo posuši.

Pozor: Ne drgnite površine, lepilo odstranite z rahlimi gibi.

7
Obrezovanje odvečnih tapet
Ko ste vse trakove prilepili na steno, z lopatico za tapete in ostrim pisarniškim nožem odrežite nepotrebne dele.
8
Počakajte 24 ur, da se lepilo popolnoma posuši, in si oglejte končni rezultat. Ves ta čas v prostoru ne sme biti prepiha.
Sedite in uživajte v svoji novi sobi!

Opomba: Vinilne tapete slabše dihajo kot netkane. Če jih torej nalepite na gosto površino, ki ne vpija dobro vlage, se lahko sušijo dlje časa.